Loading...
 Start Page

Συστήματα Αποχρώσεων

Διαθέτουμε σύχρονα μηχανήματα χρωματισμού και παρέχουμε μεταξύ άλλων πλήρη υποστήριξη όλων των αποχρώσεων των δύο μεγαλύτερων παγκοσμίως συστημάτων χρωματισμού, του ACC και NCS καθώς και χιλιάδες άλλες αποχρώσεις από επώνυμες συλλογές όλων των καταξιωμένων εργοστασίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

To σύστημα ACC (Acoat Colour Codification) σχεδιάστηκε το 1978 στην Ολλανδία από την Sikkens GmbH (τώρα AKZO NOBEL) για τις ανάγκες της βιομηχανίας χρωμάτων και σήμερα με πάνω από 6.000 αποχρώσεις είναι διεθνώς καθιερωμένο σαν ένα από τα πιό ολοκληρωμένα και ακριβή συστήμα χρωματισμού που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως. Βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο, που επιτρέπει την καταγραφή κάθε δυνατής χρωματικής απόχρωσης και τόνου να οριστεί με μία λογική σειρά. Τα χρώματα είναι οργανωμένα με χαρακτηριστικά όπως η φωτεινότητα, ο κορεσμός, και η απόχρωση, και μπορούν να παρουσιαστούν εύκολα σε έναν τρισδιάστατο μοντέλο, την χρωματική ρόδα του ACC.

To ACC χρησιμοποιείται από τις εταιρίες της ΑΚΖΟ NOBEL, του μεγαλύτερου ομίλου χρωμάτων παγκοσμίως, με εταιρίες όπως TRIMETAL, SIKKENS, LEVIS, DULUX, κα.

Το νέο αυτό σύστημα κωδικοποίησης και ταξινόμησης ΑCC, καθορίζει ένα μοναδικό κωδικό χρώματος για κάθε χρώμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

Aπόχρωση:
Το πρώτο γράμμα και το πρώτο ψηφίο δίνει μια θέση στον χρωματικό κύκλο. Ο κύκλος αυτός χωρίζεται σε 24 τμήματα με κάθε γράμμα της αλφαβήτου. Κάθε τμήμα χωρίζεται σε 10 τομείς, που αριθμούνται 0 έως 9.

Κορεσμός:
Ο κορεσμός ενός χρώματος που αντιστοιχεί σε ένταση και αντιπροσωπεύεται από έναν αριθμό 00 έως 99. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του χρώματος, τόσο υψηλότερος είναι ο κορεσμός (99), και το αντίστροφο (00).

Φωτεινότητα:
Όλα τα χρώματα διαφέρουν από το φως στο σκοτάδι. Φωτεινότητα αντιπροσωπεύεται από το τελευταίο ψηφίο που κυμαίνονται 00 έως 99. Το λευκό αντιπροσωπεύει την μέγιστη φωτεινότητα είναι ο κωδικός 99, και το μαύρο, το οποίο αντιπροσωπεύει την ελάχιστη φωτεινότητα είναι 00 κώδικα.

Για παράδειγμα: F8.29.80

                     F8: κίτρινη απόχρωση
                     29: Χαμηλή κορεσμού
                     80: φωτεινό

Δείτε εδώ όλες τις αποχρώσεις του ACC.

 

NCS: NATURAL COLOUR SYSTEM

Το NCS (Natural Colour System) είναι ένα σύστημα λογικής διάταξης των χρωμάτων βασισμένο στην ανθρώπινη αντίληψη του χρώματος. Με το NCS, όλα τα υπάρχοντα χρώματα μπορούν να περιγραφούν με ακρίβεια με βάση μία κωδικοποιημένη διάταξη. Με τη βοήθεια αυτού του κωδικού καθίσταται απλή και εύκολη η ολοκληρωμένη περιγραφή ενός χρώματος και η αντίστοιχη συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων και εθνοτήτων.

Το NCS ξεκίνησε το 1946 στη Σουηδία από το Scandinavian Colour Institute (SCI). Το 1952 περιείχε 600 χρωματικές αποχρώσεις, και θεμελιώθηκε με αναλυτικές έρευνες 60 ετών. Η δεύτερη έκδοση του NCS πού έγινε το 1995 περιέχει 1.750 αποχρώσεις. Έτσι το NCS σήμερα, έχει γίνει ένα από τα πιο αξιόπιστα και ευρέως διαδεδομένα συστήματα κατάταξης χρωμάτων για πρακτική χρήση σε όλο τον κόσμο.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ NCS
Το NCS βασίζεται στο πώς βλέπουμε το χρώμα. Τα έξι καθαρά χρώματα που βλέπουμε είναι το λευκό (W), το μαύρο (S), το κίτρινο( Υ), το κόκκινο (R), το μπλε (Β) και το πράσινο (G). Στο χρωματικό κύκλο NCS τα τέσσερα βασικά χρώματα Y - R - B - G τοποθετούνται στα τέσσερα κύρια σημεία του κύκλου - το κίτρινο (Υ) επάνω, μετά το κόκκινο (R) δεξιά, το μπλε (Β) κάτω και το πράσινο (G) αριστερά. Κάθε τεταρτημόριο διαιρείται σε 100 ίσα τμήματα. Στον παραπάνω χρωματικό κύκλο σημειώνεται η απόχρωση R90B κόκκινο(R)  με 90% μπλε (Β). Έτσι, κάθε απόχρωση μπορεί εύκολα να βρεθεί χρησιμοποιώντας την ονοματολογία  NCS.

Αυτά είναι τα βασικά χρώματα. Ο κώδικας NCS αντικατοπτρίζει τη σχέση ενός συγκεκριμένου χρώματος προς τα βασικά.


2030: περιγράφει τον τόνο του χρώματος όπου 20 σημαίνει 20% μελανότητα και 30 σημαίνει 30% χρωστικότητα. R90B: περιγράφει την απόχρωση του χρώματος.


Αυτά τα 6 βασικά χρώματα σχηματίζουν το χρωματικό χώρο NCS. Σε αυτόν τον τρισδιάστατο χώρο μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα πιθανά χρώματα σύμφωνα με τις τρεις διαστάσεις του χρώματος: απόχρωση, μελανότητα, χρωστικότητα.
Για περαιτέρω διευκόλυνση, ο χώρος διαιρείται σε 2 μοντέλα δύο διαστάσεων: το χρωματικό κύκλο NCS και το χρωματικό τρίγωνο NCS.

ΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
Το χρωματικό τρίγωνο  NCS είναι μία κατακόρυφη τομή του χρωματικού χώρου και δείχνει κάθε ομάδα αποχρώσεων. Στο τρίγωνο αυτό, κάθε χρώμα μπορεί να αναγνωριστεί από τον τόνο του, δηλαδή από τη μελανότητα και τη χρωστικότητά του. Το παρακάτω τρίγωνο της απόχρωσης R90B.

ΜΕΛΑΝΟΤΗΤΑ
Στην αριστερή πλευρά του τριγώνου βρίσκεται η κλίμακα των γκρι από το λευκό (W) επάνω μέχρι το μαύρο (S) κάτω. Η κλίμακα διαιρείται σε 100 βαθμίδες. Το χρώμα S 2030- R 90B έχει 20% μελανότητα.
Τα καθαρά γκρι χρώματα δεν έχουν απόχρωση και σημειώνονται μόνο με τον τόνο τους. S0300 - N είναι ένα λευκό γκρι, ακολουθούμενο από το S 0500-N, S 100 - N, S 1500 - N κλπ, μέχρι το S 9000-N, που είναι το μαύρο (Ν= ουδέτερο).

ΧΡΩΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η χρωστικότητα (ένταση χρώματος) αυξάνεται όταν μετακινούμαστε από τον άξονα των γκρι (W-S) προς τα δεξιά μέσα στο τρίγωνο, φτάνοντας στη μέγιστη χρωστικότητα (C ) της απόχρωσης, εδώ την R90B. Η κλίμακα διαιρείται σε 100 βαθμίδες. Το χρώμα S 2030 - R 90B έχει 30% χρωστικότητα (ένταση).

Η λευκότητα δεν εμφανίζεται ξεχωριστά και υπολογίζεται ως εξής:

Λευκότητα = 100% - Μελανότητα - Χρωστικότητα.
Για παράδειγμα η απόχρωση S 2030 - R 90B έχει 100- 20 -30= 50% λευκότητα. Το S σημαίνει Second Edition.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ NCS
Το NCS βασίζεται στο πώς βλέπουμε το χρώμα. Τα έξι καθαρά χρώματα που βλέπουμε είναι το λευκό (W), το μαύρο (S), το κίτρινο( Υ), το κόκκινο (R), το μπλε (Β) και το πράσινο (G).

Αυτά είναι τα βασικά χρώματα. Ο κώδικας NCS αντικατοπτρίζει τη σχέση ενός συγκεκριμένου χρώματος προς τα βασικά.
2030: περιγράφει τον τόνο του χρώματος όπου 20 σημαίνει 20% μελανότητα και 30 σημαίνει 30% χρωστικότητα. R90B: περιγράφει την απόχρωση του χρώματος.
Αυτά τα 6 βασικά χρώματα σχηματίζουν το χρωματικό χώρο NCS. Σε αυτόν τον τρισδιάστατο χώρο μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα πιθανά χρώματα σύμφωνα με τις τρεις διαστάσεις του χρώματος: απόχρωση, μελανότητα, χρωστικότητα.
Για περαιτέρω διευκόλυνση, ο χώρος διαιρείται σε 2 μοντέλα δύο διαστάσεων: το χρωματικό κύκλο NCS και το χρωματικό τρίγωνο NCS.

ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ 40 ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ

Η απόχρωση δείχνει το χαρακτήρα του χρώματος σε κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ, μπλε, πετρόλ και πράσινο. Όπως το χρώμα περνά διαδοχικά στο επόμενο, η απόχρωση μπορεί να εμφανιστεί σαν ένας συνεχής χρωματικός κύκλος με 40 αποχρώσεις.

 

Το σύστημα χρωματισμού Munsell είναι ένα από το πιό διαδεδομένα συστήματα χρωματισμού, θεμελιώθηκε από τον Αμερικανό ζωγράφο Charles Munsell μεταξύ του 1905  και του 1916. Χρησιμοποιείται ευρέως από την τέχνη μέχρι την γεωλογία.

 
Copyright © 2011 - 2024 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957