Loading...
 Start Page

Χρώμα και Φωτισμός

Πως το φως επηρεάζει το χρώμα

Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την αίσθηση που έχουμε για μια απόχρωση εκτός από το φως. Το χρώμα, η υφή, τα έπιπλα και το περιβάλλον, όλα επηρεάζονται από το φως. Για αυτό είναι σωστό να κρίνεται τα χρώματα κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Υπάρχουνς τρεια βασικά είδη φωτός: το τεχνητό, το άμμεσο και το έμμεσο ηλιακό φως.

Τεχνητό Φως

Το τεχνικό φως  μπορεί να χωριστεί σε ζεστό και δροσερό. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και οι λάμπες αλογόνου δίνουν ζεστούς κίτρινους και κόκκινους τόνους, ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα σε ένα δωμάτιο. Οι λαμπτήρες φθορισμού και οι λάμπες μεγάλης οικονομίας αντίθετα δίνουν τόνους μπλε και πράσινους οι οποίοι παγώνουν και ατονίζουν τα χρώματα του χώρου. Το τεχνητό φως επηρεάζει τις αποχρώσεις ανάλογα με το είδος του λαμπτήρα που χρησιμοποιείται.

Έμμεσο Φως

Το έμμεσο φως δεν είναι σταθερό στην ένταση και αυξομειώνεται κατά την δειάρκεια της μέρας επηρεάζοντας σημαντικά το χρώμα του χώρου σας. Οι έντονες χρυσές ακτίνες κατά το χάραγμα, και οι έντονες σκιές κατά το σούρουπο, ζεσταίνουν και δροσίζουν τα χρώματα με δραματικό τρόπο. Κάτω από έμμεσο φως είναι απρόβλεπτο και πολύ δύσκολο να εκτιμήσετε μια απόχρωση.

Άμμεσο Φώς

Το άμμεσο φώς θεωρείται το ιδανικό φως γιατί δίνει την πιο πραγματική αποικόνιση της απόχρωσης και παρέχει την καλύτερη ισσοροπία μεταξύ ζεστών (κίτρινων) και δροσερών (μπλε) τόνων.
 
© Copyright 2011 - 2024 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957