Loading...
 Start Page

Βιβλιοθήκη

Χρώματα | Μύθοι & Πραγματικότητα

1. Είναι προτιμότερο να βάλω κόλλα στα ταβάνια γιατί "αναπνέει"

Ο "κόλλα" ή υδρόχρωμα αποτελείται από στόκο και γλουτολίνη (κόλλα με βάση την μεθυλοκυτταρίνη). Τα καλύτερης ποιότητας υδροχρώματα περιέχουν μικρή ποσότητα ρητίνης. Έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Είναι το πιο οικονομικό χρώμα που υπάρχει στην αγορά
  • Λόγω της μη περιεκτικότητας σε ρητίνη έχει μεγάλο πορώδες και συνεπώς αναπνέει

και τα εξής μειονεκτήματα

  • Έχουν μηδενική αντοχή στην αφή και το καθάρισμα από διάφορους λεκέδες (π.χ. έντομα, αράχνες, καπνιές, κτλ)
  • Δημιουργούν ματ επιφάνεια όπου είναι πιο εύκολη η ανάπτυξη μούχλας,απο ότι σε επιφάνειες με περισσότερη γυαλάδα
  • Ξαναβάφεται μόνο με υδρόχρωμα.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα από ένα χέρια, λόγω της έλλειψης μηχανικής αντοχής, υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσει το χρώμα με το βάρος και να πέσει σαν φλούδα
  • Σε περίπτωση που θέλετε να το αφαιρέσεται χρειάζεται τρίψιμο και αστάρωμα με υψηλής ποιότητας αστάρι για να σταθεροποιήσει την σκόνη και να δώσει πρόσφυση στο πλαστικό χρώμα

Σε καινούργιες επιφάνειες συνιστούμε είτε ένα οικονομικό πλαστικό, είτε μία ακρυλική ριπολίνη νερού σατινέ, είτε κάποια ενδιάμεση λύση.

2. Το χρώμα βάφει "πάνω στην σκουριά"

Οποιοδήποτε χρώμα, οποιασδήποτε ποιότητας περαστεί πάνω σε σκουριά που δέν έχει αφαιρεθεί, είναι θέμα χρόνου το πότε θα αρχίσει να διαβρώνεται και να ξεφλουδίζει. Εξαίρεση αποτελούν τα τελικά χρώματα τα οποία περιέχουν εκτός από αντισκωριακό και σταθεροποιητή σκουριάς.

Πάνω σε σκουριά μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σταθεροποιητής σκουριάς, το οποίο είναι ένα υγρό που κάνει χημική αντίδραση με την σκουριά (οξείδιου του σιδήρου) και δημιουργεί μια επιφάνεια πάνω στην οποία μπορεί να περαστεί αντισκωριακό και μετά χρώμα (είτε δύο σε ένα - αντισκωριακό και χρώμα μαζί).

3. Τα γυαλιστερά βερνίκια σε εξωτερικά ξύλα είναι προτιμότερα διότι προσφέρουν "αδιαβροχοποίηση"

Τα γυαλιστερά βερνίκια σε εξωτερικές ξύλινες επιφάνειες έχουν λιγότερο χρόνο ζωής σε σύγκριση με τα ματ εμποτισμού διότι σχηματίζουν ένα φίλμ που κλείνει τους πόρους του ξύλου και δεν το αφήνουν να αναπνεύσει. Επίσης οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου σε βάθος χρόνου, καταστρέφουν το φίλμ που τελικά σπάει και αρχίζει το ξεφλούδισμα. Προτιμήστε βερνίκια εμποτισμού τα οποία δεν κλείνουν τους πόρους, προσφέρουν επιφανειακή αδιαβροχοποίηση, δεν σχηματίζουν φίλμ και έτσι έχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Η αφαίρεση γυαλιστερών βερνικιών που έχουν σκάσει είναι κοπιαστική εργασία την οποία μπορείτε να αποφύγετε διαλέγοντας κορυφαίας ποιότητας βερνίκια εμποτισμού που δεν σχηματίζουν φίλμ. 

Επίσης προτιμήστε ακρυλικά βερνίκια τα οποία έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία και τις υπεριώδεις ακτίνες αλλά και βερνίκια εμποτισμού ειδικά τροποποιημένων αλκυδικών ρητινών για να προσφέρουν διαπνοή.

4. Εάν αραιώσω λιγότερο το αστάρι θα πετύχω καλύτερα αποτελέσματα, πχ. αδιαβροχοποίηση και μεγαλύτερη αντοχή

Τα συσκευασμένα ακρυλικά αστάρια για πλαστικά και ακρυλικά χρώματα αραιώνονται 1:4 με νερό. Είναι προτιμότερο να κάνετε μεγαλύτερη αραιώση παρά μικρότερη. Κάνοντας μικρότερες αραιώσεις 1:1, 1:2 ή 1:3 υπάρχει περίπτωση να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Για την ακρίβεια με μικρές αραιώσεις υπάρχει περίπτωση να αποκολληθεί το φιλμ σαν σεντόνι από την επιφάνεια και αυτό γιατί η μικρότερη αραίωση έχει μικρότερη διεισδυτική ικανότητα σε επιφάνεια με συγκεκριμένο πορώδες. Η βασική λειτουργία του ασταριού είναι να κάνει διείσδυση στο πορώδες της επιφάνειας έτσι ώστε να ελαττώσει την απορροφητικότητα και να βελτιώσει την πρόσφυση. Το ακριβές ποσό της αραίωσης καθορίζεται από το πορώδες και την διεισδυτικότητα της επιφάνειας. Με μεγαλύτερη αραιώση επιτυγχάνετε μεγαλύτερη διείσδυση ειδικά σε κάθετους τοίχους και συνεπώς καλύτερα και πιο σίγουρα αποτελέσματα. Τα αστάρια διαλύτη αραιώνονται 1:1 με διαλύτη ενώ σε επιφάνειες με μεγαλύτερο πορώδες ή επιφάνειες οριζόντιες (πχ. ταράτσες) όπου λειτουργεί και η βαρύτητα μπορεί να γίνει μικρότερη αραίωση. Τα νέας τεχνολογίας σιλικονούχα αστάρια νερού τα οποία εφαρμόζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές τοιχοποιίες έχουν μικρονιζέ σύνθεση και λόγω της εξαιρετικά χαμηλής κοκκομετρίας (0,05 μm) έχουν μεγάλη διεισδυτική ικανότητα και αραιώνονται από 50% μέχρι 100%. 

 
© Copyright 2011 - 2024 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957