Loading...
 Start Page

Προστασία & Διαχείρηση Χρωμάτων

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείρηση των αποβλήτων, όπως:

  1. Τι θα κάνω με το χρώμα που περίσσεψε ?
  2. Με ποιό τρόπο θα διαχειρηστώ το υπόλειμμα με ασφάλεια και υπευθυνότητα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον ?

ΧΡΩΜΑΤΑ

Προσπαθήστε πάντοτε να αγοράσετε ποσότητα χρώματος όχι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεστε, έτσι ώστε να σας περισσέψει όσο το δυνατόν λιγότερο χρώμα όταν ολοκληρώσετε την εργασία σας. Οδηγίες για να υπολογίσετε την ποσότητα χρώματος που θα χρειαστήτε θα βρείτε εδώ, και επίσης αναγράφονται στις ετικέττες των προιόντων. Εάν σας έχει περισσέψει χρώμα εφαρμόστε τις παρακάτω περιβαλλοντικά φιλικές συμβουλές:

  • Μικρές ποσότητες χρώματος μπορείτε να τις φυλάξετε για μπαλώματα στο μέλλον.
  • Σε περίπτωση που θέλετε να το αποθηκεύσετε είναι προτιμότερο για τα υδατοδιαλυτά χρώματα να μην έχουν αραιωθεί - διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να μουχλιάσουν με το νερό της αραίωσης.
  • Τοποθετώντας ένα φύλλο διαφανές σελοφάν πριν κλείσετε το καπάκι είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσετε το χρώμα φρέσκο στην αποθήκη σας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλαιά χρώματα για υποστρώματα αντί για αστάρι σε τοιχοποιίες, μέταλλα ή ξύλα αντίστοιχα.
  • Σε περίπτωση που δεν έχετε αποθηκευτικό χώρο, μπορείτε να δώσετε το χρώμα που σας περίσσεψε σε ένα γείτονα σας που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για υπόστρωμα.
  • Διαβάστε προστεκτικά το δελτίο δεδομένων ασφαλείας του προιόντος και κυρίως για τα χρώματα που αραιώνονται με οργανικούς διαλύτες, και τα χρώματα δύο συστατικών (πολυουρεθανικά, εποξικά, λάκες, κτλ).
  • Σε διαφορετική περίπτωση αφήστε το δοχείο ανοιχτό χωρίς καπάκι σε εξωτερικό χώρο έτσι ώστε να εξατμιστούν οι διαλύτες και να μείνει το στερεό υπόλειμμα. Δοχεία χρώματος με εντελώς ξεραμένο υπόλειμμα μπορείτε να τα πετάξετε στα σκουπίδια. Αφήστε το καπάκι ανοικτό για διαπιστώσει το συνεργείο συλλογής ότι το χρώμα είναι ξεραμένο.
  • ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΔΕΙΑΖΕΤΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Όσον αφορά τα όμβρια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσετε μόλυνση και φυσική καταστροφή στα επιφανειακά νερά (ποταμούς, ρέματα, λίμνες, υδροβιότοπους, κτλ) και την θάλασσα. Όσον αφορά την αποχέτευση υπάρχει περίπτωση οι διαλύτες να διαταράξουν την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού αλλά κυρίως του σηπτικού σας βόθρου

ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ

Όταν εργάζεστε με χρώματα διαλύτη, για τον καθαρισμό των εργαλείων (πινέλα, ρολά, πιστόλι) χρησιμοποιείται white spirit ή πιο ισχυρό διαλυτικό (διαλυτικό νίτρου, πολυουρεθάνης, ασετόν, κτλ) ανάλογα με την περίπτωση. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι ο χώρος εργασίας αερίζετε επαρκώς. Βάλετε το διαλυτικό σε ένα δοχείο και εκεί μέσα ξεπλύνετε όλα τα εργαλεία σας, τα ρολά, πινέλα, κτλ. Όταν τελειώσετε, αφήστε τα στερεά να κατακαθίσουν, και στη συνέχεια σουρώστε το διαλυτικό (χωρίς τα στερεά) στο αρχικό του δοχείο για το ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι κάνετε οικονομία στο διαλυτικό αλλά και προστατεύετε το περιβάλλον. Αφήστε τα στερεά σε ανοιχτό δοχείο έτσι ώστε να εξατμιστεί πλήρως το διαλυτικό, μακριά από παιδιά, φλόγες και κατοικίδια ζώα.

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΔΕΙΑΖΕΤΕ ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Όσον αφορά τα όμβρια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσετε μόλυνση και φυσική καταστροφή στα επιφανειακά νερά (ποταμούς, ρέματα, λίμνες, υδροβιότοπους, κτλ) και την θάλασσα. Όσον αφορά την αποχέτευση υπάρχει περίπτωση οι διαλύτες να διαταράξουν την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, και κυρίως του σηπτικού σας βόθρου. Τα περισσότερα διαλυτικά περιέχουν ουσίες οι οποίες είναι είτε καρκινογόνες, είτε επιβλαβείς για τους ζωντανούς οργανισμούς, βιοαποδομούνται με μηδενικό ή πολύ μικρό ρυθμό με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το περιβάλλον για αρκετά χρόνια.

 
© Copyright 2011 - 2024 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957