Loading...
 Start Page

Βιβλιοθήκη

Υπολογιστής Χρώματος

Για να υπολογίσετε πόσο χρώμα χρειάζεσται ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

BHMA 1.

Υπολογίστε το εμβαδόν σε τετραγωνικά μέτρα που θα βάψετε. Για πιό σύντομους υπολογισμούς υπολογίστε πρώτα την περίμετρο του δωματίου και πολλαπλασιάστε με το ύψος. Κατόπιν αφαιρέστε τις επιφάνειες που δεν θα βαφτούν για παράδειγμα πόρτες, παράθυρα, ντουλάπες, κτλ.

BHMA 2.

Η πιό συνηθισμένος συντελεστής απόδοσης πλαστικών χρωμάτων είναι περίπου 10 m2 / Λίτρο / χέρι. Συνεπώς, για εφαρμογή δύο χεριών χρώματος (τα περισσότερα χρώματα χρειάζονται τουλάχιστον δύο χέρια για να αποκτήσουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές - αντοχής, καλυπτικότητας, κτλ), διαιρέσετε τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας σας με 5 (=10/2) για να υπολογίσετε τα λίτρα του χρώματος.

Οι συντελεστές απόδοσης πλαστικών (ακρυλικών ή βινυλικών) για διαφορετικές επιφάνειες φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Συντελεστής Απόδοσης *
2 Παχύρευστο χρώμα σε άγριες επιφάνειες εξωτερικών τοίχων, πχ. πεταχτό,
5 Χρώμα κανονικής ρευστότητας σε άγριες επιφάνειες
7,5 Χρώμα σε σχετικά λεία επιφάνεια σε παχύ στρώση
10 Η πιό συνηθισμένη απόδοση σε τοίχο με εφαρμογή με ρολό
12 Χρώμα εφαρμοσμένο σε πολύ λεία επιφάνεια

 

Τα περισσότερα εργοστάσια αναγράφουν στην συσκευασία τον συντελεστή απόδοσης του χρώματος τον οποίο μπορείτε να συμβουλευτείτε. Οι αναγραφόμενες τιμές είναι ο μέσος όρος, και επηρεάζονται από την τραχύτητα και την απορροφιτικότητα της επιφάνειας.


* Οι τιμές αυτές της καλυπτικότητας είναι μέσος όρος και υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει απόκλιση που εξαρτάται κυίιως απο την απορροφητικότητα της επιφάνειας. Το λεγόμενο αστάρομα μιας επιφάνειας βοηθάει στην μείωση της απορροφητικότητας της επιφάνειας και έτσι αύξηση της απόδωσης.

Επίσης ορισμένες αποχρώσεις συνήθως σκούρες ή με έντονα χρώματα ενδέχεται να αποκλείνουν ελαφρώς από τις πιο πάνω τιμές καλυπτικότητας.



Μήκος Δωματίου : μέτρα (m)
Πλάτος Δωματίου : μέτρα (m)
Ύψος Δωματίου : μέτρα (m)
Χέρια Χρώματος
Απόδοση Χρώματος* (Λίτρα/m2)
Είδος Επιφάνειας
Επιφάνεια που δεν θα βαφτεί: (m2)
Επιφάνεια για Βάψιμο : (m2)
Ποσότητα Χρώματος: Λίτρα

 

* Εισάγεται την αναγραφόμενη εργοστασιακή τιμή απόδοσης στο δοχείο. Ο μέσος όρος απόδοσης για χρώματα τοίχων είναι 10 τετραγωνικά μέτρα ανά λίτρο.

 
© Copyright 2011 - 2024 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957