Loading...
 Start Page

Βιβλιοθήκη

Χρωμάτισμα Εσωτερικά

Τίποτα δεν μπορεί να ζωντανέψει το σπίτι σας όπως ένα φρεσκάρισμα με καλύτερης ποιότητας χρώμα. Χρησιμοποιήστε τον οδηγό αυτό βήμα βήμα για να αποκτήσετε όμορφα αποτελέσματα με μεγάλη αντοχή και διάρκεια στους εσωτερικούς χώρους του σπιτίου σας.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ 3 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

1

2

3

Την προετοιμασία που θα κάνετε στην επιφάνεια

Την ποιότητα του χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε

Τον τρόπο που θα κάνετε την εφαρμογή

 

Εάν "κλέψετε" σε οποιοδήποτε από τα τρία αυτά βασικά βήματα, είναι πιθανό να μην μείνετε ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της δουλειάς σας. Το πρώτο στάδιο λοιπόν είναι να προσδιορήσετε τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί σωστά η δουλειά. Εάν πάλι δεν θέλετε πρώτης τάξης αποτελέσματα αλλά ένα πρόχειρο φρεσκάρισμα, αποφασίστε σε πιό από τα τρία βήματα θα συμβιβαστείται.  Ακολουθήστε τον οδηγό αυτό βήμα βήμα για να αποκτήσετε όμορφα αποτελέσματα με μεγάλη αντοχή και διάρκεια στους εσωτερικούς χώρους του σπιτίου σας.

1. ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΧΡΩΜΑ

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Είναι τα πλαστικά (latex) βινυλικής ή ακρυλικής βάσης, είναι εύκολα στη χρήση και έχουν μεγάλη διάρκειας ζωής. Είναι τα πιό δημοφιλή χρώματα, επειδή έχουν χαμηλές οσμές, είναι υδατοδιαλυτά, εύκολα στο βάψιμο, στεγνώνουν γρήγορα, κσι τα εργαλεία καθαρίζονται εύκολα με σαπούνι και νερό. Τα νέας τεχνολογίας βερνικοχρώματα νερού προσφέρουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα των παραδοσιακών βερνικοχρωμάτων διαλύτη και είναι φιλικά στο περιβάλλον.

ΧΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΛΥΤΗ

Είναι τα αλκυδικά βερνικοχρώματα που αραιώνονται με νέφτι ή white spirit, και προσφέρουν μεγαλύτερη διείσδειση σε πορώδεις επιφάνειες, σφραγίζουν δύσκολους λεκέδες, έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο τρίψιμο και εξαιρετικό σμάλτο. Επίσης μπορούν να εφαρμοστούν όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή για τα πλαστικά (latex) χρώματα. Πολλοί προτιμούν τα βερνικοχρώματα διαλύτη για πόρτες, κασώματα, κουζίνες και λουτρά. Τα εργαλεία καθαρίζονται εύκολα με διαλυτικό.

ΜΑΤ, ΣΑΤΙΝΕ Ή ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ

Τα ματ είναι ιδανικά για τοίχους σε υπνοδωμάτια, σαλόνια, και ταβάνια. Επιλέξτε σατινέ φινίρισματα για χωλ, παιδικά δωμάτια, γραφεία και καθιστικά. Γυαλιστερά ή σατινέ προτιμούνται σε κουζίνες, λουτρά, ντουλάπες, πόρτες, παράθυρα και χώρους εργασίας. Τα ματ έχουν σαν πλεονέκτημα ότι κρύβουν τις μικροατέλειες της επιφάνειας, ενώ τα γυαλιστερά είναι εύκολα στο καθάρισμα, και διατηρούν την εμφανισή τους για περισσότερο χρόνο. Φινιρίσματα ματ, σατινέ ή γυαλιστερά είναι διαθέσιμα στα περισσότερα πλαστικά ή χρώματα του διαλύτη.

ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ

Μερικές δημοφιλείς αποχρώσεις υπάρχουν έτοιμες σε κουτιά. Τα περισσότερα όμως χρώματα παρασκευάζονται στο μαγαζί προσθέτοντας χρωστικές ουσίες σε διάφορες βάσεις. Η μη επιλογή της κατάλληλης βάσης μπορεί να επηρεάσει τις αντοχές και το χρόνο ζωής του χρώματος.

ΑΣΤΑΡΙΑ, SEALERS, ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ

Για ευκολία, μπορείτε να αναφέρεστε σε αυτά ως υποστρώματα. Κάθε ένα από αυτά είναι κατασκευασμένο να κάνει κάτι που το τελικό χρώμα δεν μπορεί. Για παράδειγμα, ένα υπόστρωμα μπορεί να είναι απαραίτητο να σφραγίσει μία επιφάνεια αποτελεσματικά - να κάνει πρόσφυση εκεί που το τελικό χρώμα δεν μπορεί και να δημιουργήσει μια ομοιόμορφη και μη απορροφητική επιφάνεια που θα αποτρέψει "ξέφωτα" στο τελικό χρώμα.

Υπάρχει περίπτωση να μην χρειάζετε αστάρι για την εφαρμογή σας αλλά εάν χρειάζετε βεβαιωθήτε ότι θα διαλέξετε το κατάλληλο υπόστρωμα που θα είναι συμβατό τόσο με την αρχική επιφάνεια όσο και το τελικό χρώμα.

Τα υποστρώματα είναι προτιμότερο να χρωματίζονται σε αποχρώσεις κοντινές με το τελικό χρώμα, ενώ ενδέχετε να χρειάζονται αραίωση για να διαπεράσετε ορισμένες επιφάνειες.

ΠΟΣΑ ΧΕΡΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ;

Επειδή όλες οι εφαρμογές είναι διαφορετικές, η τελική απόφαση είναι δική σας αλλά μερικοί γενικοί κανόνες μπορεί να είναι χρήσιμοι.

Το καλύτερο αποτέλεσμα σε μία καινούργια επιφάνεια επιτυγχάνετε με ένα χρωματισμένο υπόστρωμα και δύο τελικά χέρια.

Για να ξαναβάψετε επιφάνειες με μεγάλη γυαλάδα, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα με ελαφρύ τρίψιμο, ένα υπόστρωμα και ένα τελικό χέριο. Για ξαναβαμένες επιφάνειες με ματ φινίρισμα, περάστε ένα ή δύο χέρια τελικού χρώματος.

Σε ορισμένες ξαναβαμένες επιφάνειες, μπορεί να χρειάζετε τοπικό αστάρωμα μόνο σε ορισμένα δύσκολα σημεία, και κατόπιν ένα ή δύο χέρια τελικού χρώματος.

Όταν σε κάποιες επιφάνειες εφαρμόζετε χρώμα σε έντονη ή σκούρα απόχρωση, ή αλλάζετε από σκούρα σε ανοιχτή απόχρωση, ένα χρωματιστό υπόστρωμα και τουλάχιστον δύο χέρια τελικού χρώματος είναι απαραίτητο για ικανοποιητικά αποτελέσματα.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

ΤΟΙΧΟΙ - Υδατοδιαλυτά πλαστικά χρώματα (βινυλικής ή ακρυλικής βάσης) είναι η συνήθης επιλογή αυτών που βάφουν μόνοι τους. Μπορείτε να εφαρμόσετε υδατοδιαλυτά πλαστικά σε κατάλληλα ασταρωμάνες επιφάνειες από ξύλο, σοβά, γυψοσανίδα, ή σπατουλαριστές.

TABANIA - Ματ υδατοδιαλυτά χρώματα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι ορίζόντιες επιφάνειες "δείχνουν" τις μικροατέλειες και το ματ φινίρισμα τις κρύβει.  Μπορείτε να επιλέξετε πιο οικονομικά χρώματα με καλυπτικότητα αλλά μικρότερη αντοχή στο καθάρισμα ενώ αποφύγετε τις κόλλες (υδροχρώματα). 

ΞΥΛΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ - Προτιμήστε υδατοδιαλυτά βερνικοχρώματα (ριπολίνες) ή υψηλής ποιότητας βερνικοχρώματα διαλύτη για μεγαλύτερη αντοχή στη συχνή χρήση. Πάντοτε εφαρμόστε το κατάλληλο υπόστρωμα (βελατούρα) πριν την ριπολίνη.

ΛΟΥΤΡΑ, ΚΟΥΖΙΝΕΣ - Οι επιφάνειες αυτές έχουν συχνή χρήση όπως οι ξύλινες επιφάνειες και για αυτό συχνά εφαρμόζονται τα ίδια τελικά χρώματα με αυτά των ξύλινων επιφανειών.

ΜΕΤΑΛΛΑ - Ασταρώστε τις σιδερένιες επιφάνειες και κατόπιν βάψτε με βερνικοχρώματα διαλύτη (ντούκο ή ριπολίνη) στην απόχρωση και φινίρισμα της επιλογής σας.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΤΟΥΒΛΑ - Επιλέξτε βερνίκια εμποτισμού για να ομορφήνετε διακοσμητικά στοιχεία όπως πέτρες ή τούβλα και βερνίκια θερμοκρασίας σε περίπτωση που οι πέτρες ή τα τούβλα διακοσμούν τζάκι.

 

Προτεινόμενα Τελικά Χρώματα

Τοίχοι

Vitex (CLASSIC ΠΛΑΣΤΙΚΟ) ματ

Trimetal (ACRYL DÉCOR MAT) ματ

Trimetal (MAGNATEX VELOUR SF) σατινέ

Γυψοσανίδες

Βλέπε τοίχοι

Ταβάνια

Λεμονίδης (ΩΜΕΓΑ) ματ

Trimetal (ACRYL DÉCOR MAT) ματ

Ξύλινες Επιφάνειες

Vitex (AQUAVIT) -νερού σατινέ, γυαλιστερό

Trimetal (PERMACLYL) - νερού σατινέ, γυαλιστερό

Trimetal (TRISATIN) - νεφτιού σατινέ

Trimetal (PERMALINE) - νεφτιού γυαλιστερό

Μεταλλικές Επιφάνειες

Trimetal (STELOXINE DECOR) - νεφτιού γυαλιστερό & σατινέ

Trimetal (TRISATIN) - νεφτιού σατινέ

Trimetal (PERMALINE) - νεφτιού γυαλιστερό

Vitex (HEAVY METAL SILICON) - νεφτιού σατινέ, γυαλιστερό

Χρωτεχ (THERMOLAC) - νεφτιού γυαλιστερό για καλοριφέρ

Διακοσμητικές Πέτρες, Τούβλα

Elan (TP-22) - ματ

GT Med (WALL) - σατινέ

GT Med (FIRE) - γυαλιστερό

2. ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ

Επιδιορθώστε υπάρχοντα προβλήματα στην επιφάνεια διαφορετικά θα ξαναεμβανισθούν ξανά. Τα πιό συχνά προβλήματα είναι μπαλώματα, μικρορωγμές από σεισμούς, φούσκωμα του χρώματος ή του σοβά αό υγρασία, ξεφλούδισμα, κιτρινίλες κα. Για να εντοπίσετε και επιλύσετε τα προβλήματα αυτά διαβάστε το φυλλάδιο για τα "Προβλήματα και λύσεις" ή ρωτήστε κάποιον από τους πωλητές μας για βοήθεια.

Ανεξάρτητα της εμπειρίας σας, συμβουλευτήτε πάντα τις οδηγίες εφαρμογής του κάθε προιόντος που αναγράφονται στην ετικέτα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Τα υδατοδιαλυτά πλαστικά (ακρυλικά & βινυλικά) χρώματα δεν πρέπει να εφαρμόζονται όταν ή θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 5 βαθμούς Κελσίου. Τα χρώματα του νεφτιού μπορούν να εφαρμοστούν γενικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τα πλαστικά. Μην βάφετε ποτέ σε κλειστό δωμάτιο, ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα για αερισμό.

ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ

Αφού κάνετε την προβλεπόμενη αραίωση, ανακατέψτε το χρώμα πολύ καλά παρόλο που είχε γίνει η ανάδεψη στο μαγαζί που το αγοράσατε. Θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο στο ιξώδες και την απόχρωση. Κατά την αποθήκευση είναι συνηθισμένο να γίνει κατακάθιση των στερεών και να επιπλέουν οι ρητίνες και άλλα προσθετικά.

ΔΟΧΕΙΟ Ή ΣΚΑΦΗ

Είναι πιο βολικό να βάψετε από ένα μεγαλύτερο δοχείο ή μια σκάφη, διατηρώντας παράλληλα το αρχικό κουτί σε καθαρή κατάσταση.

3. ΛΙΣΤΑ μΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Πρίν ανοίξετε το δοχείο με το χρώμα για να βάψετε εσωτερικά ή εξωτερικά το σπίτι σας, είναι σημαντικό να έχετε όλα τα απαραίτητα σύνεργα για την βάψιμο που θα ξεκινήσετε, τα οποία θα κάνουν την εργασία σας γρήγορη και ξεκούραστη. Χρησιμοποιήστε αυτήν την πρακτική λίστα για να σιγουρευτείτε ότι έχετε ότι χρειάζεστε:

“   Μάσκα σκόνης για να προστατεύσετε τους πνεύμονές σας από τα μικροσωματίδια της σκόνης κατά το τρίψιμο

“   Προστατευτικά γυαλιά για να προστατεύσεται τα μάτια σας

“   Γάντια για την προστασία των χεριών σας από τα χημικά καθαρισμού και τους διαλύτες

“   Γυαλόχαρτο για να αφαιρέσετε την γυαλάδα απο παλιές γυαλιστερές επιφάνειες και να λειανετε άγρια σημεία και τυχόν ανωμαλίες

“   Συρματόβουρτα ή ξύστρα για να αφαιρέσετε παλιά χαλαρά χρώματα που έχουν σκάσει ή φουσκώσει

“   Στοκαδόρο και σπάτουλα για το γέμισμα μικρών τρυπών και ρωγμών στους τοίχους ή στα ξύλα

“   Αρμόστοκο- σφραγιστικά και πιστόλι για να επισκευάσετε χαλασμένους αρμούς γύρω απο πόρτες και παράθυρα

“   Στόκο σπάτουλας ή οικοδομών για ψιλοστοκάρισμα και επισκευή της τελικής επιφάνειας. Για λίγο μεγαλύτερα γεμίσματα χρησιμοποιήστε αφρόστοκο.

“   Χαρτοταινίες και ναύλον για να προστατευσούμε τα έπιπλα από σκόνη και χρώματα καθώς και στο "κόψιμο" στις πόρτες και τα παράθυρα

“   Χαρτί οντουλέ για την προστασία του δαπέδου από χρώματα. Παλιά χαρτόνια ή εφημερίδες μπορούν να σας χρησιμέψουν επίσης.

“   Γωνιακό πινέλο και πινέλο τοίχων για τις γωνίες και τα κοψίματα γύρω από τα παράθυρα, και τις πόρτες.

“   Σκάφη και ρολό για να βάψετε τις μεγάλες επίπεδες επιφάνειες

4. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΠΟΣΟ ΧΡΩΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ

Εάν ρωτήσε ένα πωλητή μας θα υπολογίσει για σας πόσο χρώμα χρειάζεστε. Ή μπορείτε και εσείς να υπολογίσετε την ποσότητα ακολουθόντας τις παρακάτω οδηγίες.

Πρώτα, υπολογίστε τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας που θα βάψετε. Υπολογίστε την περίμετρο του δωματίου και πολλαπλασιάστε με το ύψος.

Κατόπιν αφαιρέστε τις επιφάνειες από τις πόρτες (περίπου 2 τετραγωνικά κάθε πόρτα) και τα παράθυρα (περίπου 1,5 τετραγωνικά κάθε παράθυρο). Επίσης αφαιρέστε τις επιφάνειες από ντουλάπες ή άλλες επιφάνειες που δεν θα βαφτούν.

Διαιρέσετε το υπόλοιπο της επιφάνειας με 5 τετραγωνικά (η επιφάνεια που θα καλύψει ένα λίτρο χρώματος). Το αποτέλεσμα είναι η ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστείτε για δύο χέρια.


Επιφάνεια Για Βάψιμο : μέτρα (m2)
Χέρια Χρώματος
Απόδοση Χρώματος* (Λίτρα/m2)
Είδος Επιφάνειας
Ποσότητα Χρώματος: Λίτρα

Με τον ίδιο τρόπο υπολογήσετε και τις υπόλοιπες επιφάνειες όπως ταβάνια, πόρτες, ντουλάπες, κτλ. Συμβουλευτήτε την κάλυψη που αναγράφετε από το εργοστάσιο στο κουτί για ειδικά βερνίκια όπως πέτρας, τούβλων κτλ.

Διαστάσεις Δωματίου: 3m Y x 10m Μ x 6m Π

Περίμετρος: (10m Μ +  6m Π) x 2 = 32 m

Συνολική Επιφάνεια: 32m (περίμετρος) x 3m Y = 96 m2

Ποσότητα χρώματος:   96 m2/5m2 = 20 Λίτρα

5. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ

Η προετοιμασία είναι το μυστικό της επιτυχίας για αποτελέσματα όμορφα που θα διαρκέσουν στο χρόνο. Μια επιφάνεια καλά προετοιμασμένη είναι καθαρή, στέρεα και στεγνή, χωρίς ρωγμές ή ατέλειες.

ΒΗΜΑ 1: Καθαρίστε την επιφάνεια από σκόνες, βρώμες, λάδια, λίπη ή άλλους λεκέδες. Δώστε έμφαση σε δύσκολα σημεία όπως γύρω από τους διακόπτες. Το χρώμα δεν θα "πιάσει" σε λερωμένη επιφάνεια με λάδια κτλ. Βεβαιωθήτε ότι η επιφάνεια είναι στεγνή και καθαρή από χαλαρά χρώματα και σκόνες. Εάν πλύνετε την επιφάνεια, σκουπίστε και  αφήστε αρκετό χρόνο ώστε να στεγνώσει.

ΒΗΜΑ 2: Αφαιρέστε όλους τους διακόπτες, κουρτινόξυλα, ή άλλα τεμάχια. Είναι πιο γρήγορο και αποτελεσματικό να τα αφαιρέσετε από το να βάψετε γύρω από αυτά.

ΒΗΜΑ 3: Τοποθετήστε ταινία μασκαρίσματος περιγραμματικά για να προστατέψετε τις γειτονικές επιφάνειες. Έτσι θα τελειώσετε πολύ συντομότερα, έχοντας επαγγελματικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιήστε ειδική ταινία για ευαίσθητες επιφάνειες εάν βάφετε δίπλα σε βρεσκοβαμμένη επιφάνεια.

ΒΗΜΑ 4: Επιδιορθώστε και γεμίστε ρωγμές και τρύπες με ακρυλικό στόκο σπατουλαρίσματος, αφρόστοκο, ή αρμόστοκο, αναλόγως το μέγεθος και την επιφάνεια. Για μεγαλύτερες ρωγμές χρησιμοποιήστε αφρόστοκο. Σε πολύ μεγάλα ανοίγματα μπορεί να χρειαστούν δύο χέρια στοκάρισμα, λόγω συρρίκνωσης.  

ΒΗΜΑ 5: Γυαλοχαρτάρετε τα στοκαρίσματα για να πετύχετε επιφάνεια λεία και ομοιόμορφη. Καθαρίστε την επιφάνεια από την σκόνη μετά το

ΒΗΜΑ 6: Ασταρώστε την επιφάνεια με το κατάλληλο αστάρι. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ασταρώστε πριν και μετά το στοκάρισμα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ - ΑΣΤΑΡΙΑ

Τοίχοι

100 % ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ - καινούργιες επιφάνειες

Χρωτέχ (MONOX, MONOX AQUA) - επιφάνειες με έντονους λεκέδες, καπνιά, κιτρινίλες, μελάνια, κόλλες- υδροχρώματα κτλ.

Γυψοσανίδες

Vitex (ΑΣΤΑΡΙ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑΣ)

Χρωτέχ (MONOX, MONOX AQUA) - επιφάνειες με έντονους λεκέδες, καπνιά, κιτρινίλες, μελάνια, κόλλες- υδροχρώματα κτλ.

Ταβάνια

100 % ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ

Ξύλινες Επιφάνειες

Vitex (ΒΕΛΑΤΟΥΡΑ ΝΕΡΟΥ)

Trimetal (PERMACRYL MULTIPRIMER)

Μεταλλικές Επιφάνειες

Χρωτέχ (GRIDOX) - νεφτιού για σιδηρούχα

Λεμονίδης (HARMETAL) - νεφτιού για σιδηρούχα

Λεμονίδης (ΑΣΤΑΡΙ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΝΕΡΟΥ) - νερού για γαλβανιζέ, αλουμίνια

MDF, Hardboard

Vitex (ΑΣΤΑΡΙ ΜΕΤΑΛΛΩΝ)

Trimetal (2x SILVANOL LM + PERMACRYL MULTIPRIMER )

Γαλβανιζέ, PVC, Inox, Γυαλί

Trimetal (PERMACRYL MULTIPRIMER) - νερού για γαλβανιζέ, αλουμίνια

Λεμονίδης (ΑΣΤΑΡΙ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΝΕΡΟΥ) - νερού για γαλβανιζέ, αλουμίνια Vitex (ΒΕΛΑΤΟΥΡΑ ΝΕΡΟΥ) 

6. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ

ΡΟΛΟ Ή ΠΙΝΕΛΟ

Με πινέλο το πάχος του χρώματος θα είναι μεγαλύτερο. Με το ρολό θα έχετε πιο ομοιόμορφο άπλωμα, αλλά υπάρχει περίπτωση να απλώσετε το χρώμα πιό πολύ από ότι πρέπει. Συνήθως έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα κάνοντας τα κοψίματα με το πινέλο και τις επιφάνειες με το ρολό. Επειδή το άπλωμα του πινέλου και του ρολού είναι ελαφρώς διαφορετικά, προσπαθήστε να ελαχιστοποίησετε την υπερκάλυψη όσο είναι δυνατόν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πινέλα με φυσικές ή συνθετικές τρίχες για ακλυδικά χρώματα (του νεφτιού) αλλά μόνο με συνθετικές τρίχες για ακρυλικά πλαστικά (το νερό από τα πλαστικά απορροφά τη λίπανση της φυσικής τρίχας και σε λίγο χρόνο παρουσιάζονται προβλήματα στο στρώσιμο.

ΒΑΨΙΜΟ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ

Κρατάμε το πινέλο κοντά στην βάση του. Βουτάμε το πινέλο στο χρώμα περίπου μέχρι το 1/3 της τρίχας και τινάζουμε ελαφρά στα τοιχώματα του δοχείου και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να μην στάζει η περίσσεια. Μην σκουπίσετε τις τρίχες στο κουτί καθώς αυτό αφαιρεί περισσότερο χρώμα από ότι χρειάζετε. Αρχίστε να βάφιμο με στρωτές κινήσεις πιέζοντας ελαφρά ώστε να λυγίζουν οι τρίχες.   Βάψτε με στρωτές κινήσεις απλώνοντας το χρώμα στην επιφάνεια. Μην εφαρμόζετε υπερβολική δύναμη στο πινέλο τραβώντας το πάνω στην επιφάνεια για μεγαλύτερη κάλυψη. Χρησιμοποιήτε το πινέλο πάντα στην πλατειά του πλευρά και ποτέ από την πλαινή καθώς έτσι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα και το πινέλο μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

ΒΑΨΙΜΟ ΜΕ ΡΟΛΟ

Βουτάμε το ρολό στην σκάφη με το χρώμα χωρίς όμως να το βαφτίσουμε ολικά, και ρολάρουμε μπρος πίσω στην σχάρα ή την ράμπα της σκάφης ούτως ώστε το χρώμα να είναι πάει ομοιόμορφα παντού στο ρολό και να αφαιρέσουμε την περίσσεια χρώματος που στάζει. Βάψετε μια επιφάνεια περίπου 30 cm x 30 cm προχωρώντας σε σχήμα "Ν" ή "W" όπως φαίνετε στο παρακάτω σχήμα.

Δ1. Ρολάρετε μπρος πίσω το γράμμα "N" όπως φαίνετε στο σχήμα

Δ2. Κατόπιν ρολάρετε την επιφάνεια σταυρωτά επίσης μπρος πίσω για ομοιόμορφο άπλωμα του χρώματος

Δ3.Τελειώστε με ελαφρύ πέρασμα στην ίδια κατέυθυνση και πάλι σταυρωτά με την προηγούμενη

Δουλέψετε το ρολό με σταθερή και χαμηλή ταχύτητα. Εφαρμόζοντας μεγαλύτερη πίεση ή ρολάροντας γρήγορα θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν φουσκάλες και να χρώμα να πιστιλάει.

ΥΓΡΟ ΜΕΤΩΠΟ

Είτε βάφουμε με ρολό ή πινέλο είναι πολύ σημαντικό να βάφουμε με υπερκάλυψη της ήδη χρωματισμένης επιφάνειας, χωρίς κενά, συνεχίζοντας το υγρό μέτωπο του χρώματος. Βάφετε πάντα πάνω στο υγρό μέτωπο και όχι μακριά του. Για να κάνετε διάλλημα σταματήστε το βάψιμο όταν φτάσετε σε γωνία.

Εάν η επιφάνεια είναι αρκετά μεγάλη δύο άτομα μπορούν τα καταφέρουν καλύτερα έτσι ώστε να διατηρήστε το υγρό μέτωπο.

Εάν σας τελείωσε το χρώμα και πρέπει να ανοίξετε καινούργιο κουτί στη μέση του τοίχου, προτού σας τελειώσει το προηγούμενο αναμίξτε μια ποσότητα από το καινούργιο δοχείο έτσι ώστε να μηδενιστούν τυχόν μικροδιαφορές στα δύο δοχεία.

Πάντα ξεκινάτε από το επάνω μέρος μιας επιφάνειας και πηγαίνεται προς τα κάτω. Ακολουθήστε την παρακάτω σειρά στο βάψιμο.

ΤΑΒΑΝΙΑ

Ξεκινήστε με τα κοψίματα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο 2" χρωματίστε μια λουρίδα εκεί που το ταβάνι συναντά τον τοίχο.  Τελειώστε το ταβάνι με ρολό και κοντάρι. Ξεκινήστε προχωρώντας στην μικρότερη διάσταση του ταβανιού για να μην σας στεγνώνει το χρώμα.

ΤΟΙΧΟΙ

Συνεχίστε κάνοντας τα κοψίματα με πινέλο, χρωματίζοντας μια λουρίδα 2" κατά μήκος του ταβανιού, του δαπέδου στα σοβατοπιά, τις πόρτες τα παράθυρα, τις ντουλάπες, γύρω από τους διακόπτες, ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια θέλετε να βάψετε. Στη συνέχεια βάψτε την επιφάνεια από πάνω προς τα κάτω με ρολό, προσπαθώντας να έρθετε όσο πιο κοντά στις άκρες, για ένα ομοιόμορφο και καθαρό τελείωμα.

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

Με ένα πινέλο 2" ή 2 1/22"κάνετε όλα τα κοψίματα γύρω από πόρτες, παράθυρα, και ντουλάπια.

ΠΟΡΤΕΣ ΤΑΜΠΛΑΔΩΤΕΣ

Είναι προτιμότερο εάν μπορείτε να αφαιρέσετε τις πόρτες από τις κλάπες και να τις βάψετε οριζόντια. Έτσι θα βάψετε τις πόρτες πιο εύκολα, πιο γρήγορα και χωρίς σταξίματα αλλά αυτό προυποθέτει ότι έχετε χώρο και βοήθεια στο βγάλσιμο και επανατοποθέτηση της πόρτας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, αφαιρέστε τα εξαρτήματα ή καλύψτε τα με ταινία μασκαρίσματος. Εάν πέσει χρώμα στα μεταλλικά μέρη σκουπίστε το αμέσως με ένα πανάκι καθαρισμού.

Ξεκινήστε βάφοντας τα σχέδια του τελάρου αρχικά και μετά τα εσωτερικά τελάρα δουλεύοντας το πινέλο από πάνω προς το κάτω.

Συνεχίζεται με την υπόλοιπη επιφάνεια από τα οριζόντια και κάθετα δοκάρια της πόρτας από πάνω προς τα κάτω και τελειώνετε με τα σόκορα.

ΠΟΡΤΕΣ ΜΑΣΙΦ

Ξεκινήστε από τις άκρες και συνεχίστε με την μεγάλη επιφάνεια από πάνω προς τα κάτω

ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ

Ξεκινήστε από τις εσωτερικές πίσω γωνίες και την πίσω επιφάνεια και τελευτέα την οροφή και τα ράφια. Αφήστε τα ανοικτά και μην τοποθετήσετε αντικείμενα για μία εβδομάδα.

7. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Τα υδατοδιαλυτά χρώματα και βερνικοχρώματα καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα. Καθαρίστε επί τόπου προτού στεγνώσουν με ένα βρεγμένο πανί. Καθαρίστε τα ρολά και πινέλα με νερό και σαπούνι.

Τα βερνικοχρώματα διαλύτη καθαρίζονται από τα εργαλεία, τα πινέλα, τα ρολά με white spirit ή διαλυτικό νίτρου (πιο ισχυρό διαλυτικό) εάν χρειάζετε. Βεβαιωθήτε πρώτα ότι ο χώρος εργασίας αερίζετε επαρκώς. Βάλετε το διαλυτικό σε ένα δοχείο και εκεί μέσα ξεπλύνετε όλα τα εργαλεία σας, τα ρολά και τα πινέλα. Όταν τελειώσετε, αφήστε τα στερεά να κατακαθίσουν, και σουρώστε το διαλυτικό χωρίς τα στερεά στο αρχικό του δοχείο για το ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι κάνετε οικονομία και προστατέυτε το περιβάλλον. Αφήστε τα στερεά σε ανοιχτό δοχείο έτσι ώστε να εξατμιστεί πλήρως το διαλυτικό, μακρυά από παιδιά, φλόγες και κατοικίδια ζώα.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΑΣΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

Οι ταινίες μασκαρίσματος πρέπει να αφαιρεθούν τουλάχιστον 6 με 8 ώρες μετά το βάψιμο αλλά και σε λιγότερο από 48 ώρες. Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να μείνουν υπολοίματα κόλλας στον τοίχο. Αφαιρέστε τις ταινίες τραβόντας προσεκτικά και πάντοτε υπό γωνία μικρότερη από 45 μοίρες με τον τοίχο.

8. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Προσπαθήστε πάντοτε να αγοράσετε ποσότητα χρώματος όχι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεστε, έστι ώστε να σας περισσέψει όσο το δυνατόν λιγότερο χρώμα όταν ολοκληρώσετε την εργασία σας. Εάν σας έχει περισσέψει χρώμα εφαρμόστε τις παρακάτω περιβαλλοντικά φιλικές συμβουλές:

  • Μικρές ποσότητες χρώματος μπορείτε να τις φυλάξετε για μπαλώματα στο μέλλον.
  • Σε περίτπωση που θέλετε να το αποθηκεύσετε είναι προτιμότερο για τα υδατοδιαλυτά χρώματα να μην έχουν αραιωθεί διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να μουχλιάσουν με το νερό της αραιώσης.
  • Τοποθετόντας ένα φύλλο διαφανές σελοφάν πριν κλείσετε το καπάκι είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσετε το χρώμα φρέσκο στην αποθήκη σας
  • Κουτιά χρώματος με εντελώς ξεραμένο υπόλειμμα μπορείτε να τα πετάξετε στα σκουπίδια. Αφήστε το καπάκι ανοικτό για διαπιστώσει το συνεργείο συλλογής ότι το χρώμα είναι ξεραμένο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλαιά χρώματα για υποστρώματα αντί για αστάρι σε τοιχοποιιες.
  • Σε περίπτωση που δεν έχετε αποθηκευτικό χώρο, μπορείτε να δώσετε το χρώμα που σας περίσσεψε σε ένα γείτονα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
  • ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΔΕΙΑΖΕΤΕ ΧΡΩΜΑ Η ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Όσον αφορά τα όμβρια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσετε μόλυνση και φυσική καταστροφή στα επιφανειακά νερά και την θάλασσα. Όσον αφορά την αποχέτευση υπάρχει περίπτωση οι διαλύτες να διαταράξουν την λειτουργεία του βιολογικού καθαρισμ
9. ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΕΡ. Ποιό είναι το πιό κατάλληλο χρώμα για ένα λουτρό ή μία κουζίνα ;

ΑΠ. Προτιμήστε βερνικοχρώματα (ριπολίνες) νερού ή διαλύτη σε σατινέ φινίρισμα. Και τα δύο προσφέρουν αντοχή στην υγρασία και στο συχνό λέρωμα και προσφέρουν φινίρισμα βελούδινο & εύκολο στο καθάρισμα.

ΕΡ. Ποιά είναι η διαφορά στο στέγνωμα μεταξύ χρωμάτων του νεφτιιού και του νερού ;

ΑΠ. Τα υδατοδιαλυτά χρώματα στεγνώνουν στην αφή σε μία ώρα και καθαρίζονται με νερό. Τα βερνικοχρώματα του διαλύτη στεγνώνουν την επόμενη μέρα (σε 6 με 8 ώρες) και καθαρίζονται με διαλυτικό (white spirit).

ΕΡ. Μπορώ να χρησιμοποιήσω υδατοδιαλυτά χρώματα για τις ξύλινες επιφάνειες - πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια ;

ΑΠ. Ναι, χρησιμοποιήστε σατινέ ριπολίνες του νερού και κατά προτίμηση ακρυλικές.

ΕΡ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαλέξω απόχρωση για το σαλόνι ή τα δωμάτια ;

ΑΠ. Αγοράστε ένα λίτρο χρώματος και κάνετε ένα δείγμα στον τοίχο. Έτσι θα βεβαιωθήτε ότι η απόχρωση ταιρίαζει με τον φωτισμό και τα έπιπλα ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου σας.

ΕΡ. Μπορώ να κάνω ένα συνωστισμένο χώρο να φαίνετε μεγαλύτερος ;

ΑΠ. Ναι, χρησιμοποιήστε ανοιχτές αποχρώσεις που κάνουν το χώρο να φαίνονται μεγαλύτερο. Τα σκούρα χρώματα αντίθετα μικραίνουν το χώρο σας.

ΕΡ. Εάν δεν υπολογήσω σωστά το χρώμα και χρειαστεί να ξαναγοράσω χρώμα αργότερα, θα είναι η απόχρωση ίδια ;

ΑΠ. Εάν καταλάβετε ότι θα σας τελειώσει το χρώμα πριν τελειώσετε το δωμάτιο, σταματήστε το βάψιμο σε μία γωνία. Όταν αγοράσετε επιπλέον χρώμα, πάντα αναμίξτε το υπόλοιπο με το καινούργιο χρώμα πριν συνεχίσετε το βάψιμο.

ΕΡ. Μπορώ να έχω την ίδια απόχρωση σε ένα χρώμα τοίχου ματ, και ένα γυαλιστερό βερνικόχρωμα (ριπολίνη) ;

ΑΠ. Ναι αλλά να θυμάστε ότι το γυαλιστερό φινίρισμα της ριπολίνης κάνει το χρώμα να φαίνετε ελαφρώς διαφορετικά από την ίδια απόχρωση σε χρώμα τοίχου ματ.

ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΜΑΣ

 
Copyright © 2011 - 2024 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957