Loading...
 Start Page

Βιβλιοθήκη

Φράγμα Υδρατμών

ΦΡΑΓΜΑ ΥΔΡΑΤΜΩΝ

Η τοποθέτηση φράγματος υδρατμών πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και να αποφεύγεται γενικά στα κτίρια, για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Το φράγμα υδρατμών γενικά συνίσταται για ψυχρά και ξηρά κλίματα όπως αυτά της βόρειας Ευρώπης. Σε κλίματα θερμά και με περίσσεια υγρασίας όπως το Ελληνικό σε γενικές γραμμές είναι καλό να αποφεύγονται, ή αν τοποθετούνται να γίνεται αυτό με μεγάλη προσοχή γιατί τις περισσότερες φορές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Το φράγμα υδρατμών πρέπει να τοποθετείται πάντα από την πλευρά που θερμαίνεται. Εαν τοποθετηθεί σε ενα τοίχο από την λάθος πλευρά, τότε μειώνεται η θερμομονωτική ικανότητα του κτιρίου λόγω της υγρασίας που συμπυκνώνεται. Τυπικό παράδειγμα λανθασμένης εφαρμογής είναι η μη αφαίρεση της πλαστικής μεμβράνης συσκευασίας που προστάτευε την επιφάνεια του μονωτικού πριν την εφαρμογή. 

Το φράγμα υδρατμών ενδέχεται να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από προσπαθεί να λύσει. Πιο συγκεκριμένα

  • Όσο πιο κοντά στην εξωτερική πλευρά του τοίχου ή της ταράτσας βρίσκεται η θερμομονωτική στρώση τόσες λιγότερες πιθανότητες να γίνει συμπύκνωση υδρατμών λόγω διάχυσης. Οταν η θερμομόνωση τοποθετείται στην εξωτερική επιφάνεια, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος συμπύκνωσης.
  • Η σειρά τοποθέτησης των θερμομονωτικών υλικών θα πρέπει κατά το δυνατόν να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ να αυξάνεται από την εσωτερική προς την εξωτερική στρώση, ενώ αντίστοιχα ο συντελεστής αντίστασης στην διάχυση υδρατμών πρέπει να μειώνεται από μέσα προς τα έξω.  Με άλλο λόγια τα θερμομονωτικά υλικά είναι προτιμότερο να τοποθετούνται όσο πιο κοντά στην εξωτερική (ψυχρή) πλευρά και τα φράγματα υδρατμών όσο πιο κοντά στην εσωτερική (θερμή) πλευρά.
  • Με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας δεν υπάρχει λόγος τοποθέτησης φράγματος υδρατμών στις τοιχοποίες. Αυτό ισχύει για πιο κρύα και ξηρά κλίματα όπως της Βόρειας Ευρώπης. Παρόλα αυτά αρκετά ελληνικά παραρτήματα πολυεθνικών εταιρίων παραγωγής τέτοιων υλικών παγιδεύουν αρκετούς μηχανικούς, οι οποιοι με την σειρά τους παγιδέυουν τους εργολάβους, και κατά σειρά τα συνεργεία εφαρμογής και τους ιδιώτες, προδιαγράφοντας φράγματα υδρατμών χωρίς πραγματική ανάγκη.
  • Για τους παραπάνω λόγους πρέπει το φράγμα υδρατμών (βλέπε ασφαλτόπανο) να τοποθετείται πάντα με εξαεριστήρες, τους οποίους όμως αρκετοί ιδιοκτήτες τους θεωρούν περιττούς γιατί εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην ταράτσα. Η μη τοποθέτηση εξαερισμού είναι ένας από τους συχνότερους λόγους αστοχίας των μονώσεων με ασφαλτόπανο.

Η τοιχοποία πρέπει να αφήνεται ελεύθερη να "αναπνέει" και με τίποτα να μην εμποδίζει την διάχυση των υδρατμών, διότι και αν ακόμα συμπυκνωθούν υδρατμοί και σχηματίσουν υγρασία, οι κλιματολογικές συνθήκες στην χώρα μας είναι τέτοιες που με την εξάτμιση μπορούν να απομακρυνθούν. Εαν παρόλα αυτά για κάποιο λόγο απαιτείται η τοποθέτηση φράγματος υδρατμών εξωτερικά (ασφαλτόπανο, ή άλλη ασφαλτική στρώση), επιβάλλεται η τοποθέτηση εσωτερικού φράγματος υδρατμών με συντελεστή μ μεγαλύτερο ή τουλάχιστο ίσο με αυτό της εξωτερικής, ώστε να εμποδίσουν τους υδρατμούς να φτάσουν στο ψυχρό εξωτερικό φράγμα και να συμπυκνωθούν.

 
© Copyright 2011 - 2024 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957