Loading...
 Start Page

Βιβλιοθήκη

Δομικά Υλικά Προσόψεων

Υλικά Προσόψεων

Διάφορα υλικά χρησιμοποιούνται στη κατασκευή των προσόψεων, και τα υλικά αυτά έχουν διαφορετικές συμπεριφορές στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Για την κατάλληλη προστασία των προσόψεων, είναι ειδικά αναγκαίο να έχουμε αρκετή γνώση των δομικών υλικών και των απαιτήσεων τους. Τι είδους υλικό χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της πρόσοψης που χρειάζεται προστασία ?

ΦΥΣΙΚΗ ΠΕΤΡΑ

ΕΜΦΑΝΗ ΜΠΕΤΟΝ

ΚΥΨΕΛΟΕΙΔΕΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΤΟΥΒΛΑ

ΤΟΥΒΛΑ ΑΠΟ ΑΜΜΟ & ΑΣΒΕΣΤΗ

ΜΕΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΞΥΛΕΙΑ

Φυσική Πέτρα - Η φυσική πέτρα χρειάζεται ειδική προστασία

Η φυσική πέτρα είναι εκτεθειμένη σε διάφορα είδη φθοράς. Προσόψεις με φυσικές πέτρες από αμμόλιθο, ή ασβεστόλιθο είναι οι πιο συνηθισμένες σε ιστορικά κτίρια και αρχιτεκτονικά μνημεία. Ορισμένοι αμμόλιθοι είναι πλούσιοι σε πυρίτιο (quartz) ενώ άλλοι είναι κυρίως αργιλικοί. Οι πυριτικοί αμμόλιθοι είναι πολύ πιο ανθεκτικοί στην φθορά σε σχέση με τους αργιλικούς αμμόλιθους. Ο ασβεστόλιθος είναι από την φύση του μέτρια έως λίγο ανθεκτικός στην φθορά από τις καιρικές συνθήκες. Η πορώδης επιφάνεια τους τους κάνει ευάλωτους στην κατακράτηση σκόνης, ενώ οι επιβαρυμένες περιβαλλοντικές συνθήκες (όξινη βροχή και όξινη ομίχλη) δημιουργούν αποσύνθεση. Η πορώδης χρειά της φυσικής πέτρας είναι επίσης και ο λόγος που έχουν μεγάλη διαπνοή υδρατμών. Τα συστήματα εξωτερικής προστασίας πέτρας πρέπει να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζουν την δυνατότητα διαπνοής της πέτρας. Η πέτρα πρέπει να διατηρεί την φυσική της πορώδη εμφάνιση. Εξαιτίας του ουδέτερου (μη βασικού) χαρακτήρα, τα σιλικονούχα συστήματα δεν ενεργοποιούν τις ορυκτές ενώσεις σιδήρου και μαγνησίου οι οποίες είναι εύαλωτες στην αλκαλικότητα, και έτσι είναι ιδανικά για διαφανή ή καλυπτικά - αδιαφανή συστήματα.

Το μπετόν χρειάζεται προστασία από την υγρασία

Οι εξωτερικοί τοίχοι από μπετόν κατασκευάζονται με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικές ποιότητες: με οπλισμό χάλυβα, ή με πολλαπλές στρώσεις που περιέχουν και θερμομόνωση; με εκτεθειμένη επιφάνεια χυτή ή πατητή. Εξαιτίας του μεγάλης αντοχής σε θλίψη, το μπετόν είναι πολύ λιγότερο πορώδες και έχει πολύ λιγότερα τριχοειδή σε σχέση με άλλα υλικά, με αποτέλεσμα να έχει μικρότερη διαπερατότητα υδρατμών. Στην περίπτωση κτιρίων με οπλισμένο σκυρόδεμα, ένα υδατοαπωθητικό επίχρισμα είναι σημαντικό για να ελαχιστοποιήση την διάβρωση. Τα συστήματα προστασίας προσόψεων από μπετόν πρέπει να είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, να μην χρειάζονται συχνή συντήρηση, και ταυτόχρονα να επιδέχονται δίαφορες διακοσμητικές τεχνικές. Τα εμφανή μπετά συνήθως προστατεύονται με ένα ανθεκτικό ζελέ (glaze). Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε αρχικά την εφαρμογή υδατοαπωθητικού ασταριού σε συνδυασμό με σιλικονούχα χρώματα.

Το κυψελοειδές σκυρόδεμα χρειάζεται προστασία από τις καιρικές συνθήκες

Το κυψελοειδές σκυρόδεμα είναι ορυκτού τύπου δομικό υλικό που αποτελείται από πυριτική άμμο, ασβέστη και τσιμέντο. Είναι ιδιαίτερα πορώδες, γεγονός που του δίνει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες. Μπορεί όμως ταυτόχρονα να απορροφήσει υγρασία μέσω διάχυσης. Οι εξωτερικοί τοίχοι, ιδιαίτερα στα σημεία που είναι σε επαφή με το έδαφος, πρέπει να προστατευτούν με υδατοαπωθητικό σοβά ή επίχρισμα. Για μόνιμη προστασία του κυψελοειδούς σκυροδέματος από την υγρασία και άλλες εξωτερικές συνθήκες, είναι καλύτερο να περαστούν με σιλικονούχα χρώματα ειδικά κατασκευασμένα για αυτήν την εφαρμογή. Το σιλικονούχο χρώμα το οποίο είναι υδατοαπωθητικό, ανθεκτικό στην καταπόνηση και με υψηλή υδατοδιαπερατότητα, προστατεύει από τους κύκλους ψύξης απόψυξης και διατηρεί τις πορώδεις επιφάνειες, μπορεί να εφαρμοσθεί απευθείας στο κυψελοειδές σκυρόδεμα ή την επικάλυψη σοβά.  

Τούβλα από άμμο-ασβέστη χρειάζονται προστασία για την διατήρηση της επιφάνειας τους

Τα τούβλα από άμμο και ασβέστη είναι φτιαγμένη από άμμο ασβέστη και νερό; έχουν μεγάλη πυκνότητα και χρησιμοποιούνται για εξωτερικούς τοίχους που απετούν υψηλή θλιπτική αντοχή. Επειδή τα τούβλα αυτά δεν έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες, έναν επιπλέον σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης  (ETICS) είναι απαραίτητο. Τα τούβλα αυτά χρησιμοποιούνται και σαν δομικά στοιχεία και σαν αδιάβροχα τούβλα προσόψεων με διαφορετικές τελικές επιφάνειες για τις εκτεθειμένες προσόψεις. Οι σοβατισμένοι τοίχοι από τούβλα άμμου/ασβέστη γίνονται πολύ πιο ανθεκτικοί και αδιάβροχοι με εφαρμογή ενός σιλικονούχου χρώματος.  Για εκτεθειμένες τοιχοποιίες συνιστούμε την εφαρμογή ενός σιλικονούχου χρώματος που απωθεί την υγρασία και την σκόνη και διατηρεί την ανάγλυψη επιφάνεια τις τοιχοποιοίας.

Διατηρεί την επιφανειακή μορφή της τοιχοποιοιας.

Η σιλικονούχα ρητίνη, που αποτελεί το βασικό συνδετικο υλικό, δημιουργεί ένα δίκτυο με ορυκτή εμφάνιση παρόμοια με αυτή του πυριτίου και του υγρού γυαλιού.  Η επιφανειακή μορφή της τοιχοποιίας διατηρείται γιατι τα σιλικονούχα χρώματα δεν δημιουργούν φιλμ στην επιφάνεια, αλλά καλύπτουν τους πόρους, κάνοντας τους υδατοαπωθητικούς, και διαπερατούς στους υδρατμούς.  Μια τοιχοποιία που περνίεται με ένα σιλικονούχο σύστημα χρωματισμού, διατηρεί την ματ ορυκτή εμφάνιση σε μορφή κιμωλίας

Τα τούβλα πρέπει πάντα να μην εμποδίζουν την διάχυση

 Το τούβλο είναι φυσικό, αργιλικό δομικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται πιο συχνά στην τοιχοποιία. Διάφορες καταστευαστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την βελτίωση συγκεκριμένων  ιδιοτήτων (πχ θερμομονωτική ικανότητα, ηχομόνωση, και αντοχή). Επειδή τα τούβλα έχουν πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και επιτρέπουν την διάχυση, οι μονολιθικοί εξωτερικοί τοίχοι δεν χρειάζονται επιπλέον θερμομονωτική στρώση. Ένας ορυκτός σοβάς, με ένα σιλικονούχο χρώμα θα διατηρήσει την ικανότητα διαπνοής και θα δώσουν μακροχρόνια προστασία από τις καιρικές συνθήκες.  
Κτίρια μερικώς καταστευασμένα με ξυλεία χρειάζονται ειδική προστασία από την υγρασία

Αυτό το στύλ σπιτιού έχει μεγάλη παράδοση στην Ευρώπη. Η κατασκευή αποτελείται από ξύλινο σκελετό, και γεμίσματα τοιχοποιίας με διάφορα υλικά: τούβλα, φυσική πέτρα, κυψελοειδές σκυρόδεμα, ή λάσπη με βέργες και άχυρο. Οι προσόψεις των κτιρίων αυτών είναι συνήθως σοβατισμένες, ενώ σε μερικές περιοχές χρησιμοποιούνται τούβλα από κλινκερ. Επειδή οι τοιχοποιίες είναι πολύ λεπτές (8 με 10 ίντσες), πρέπει να προστατευτούν πολύ αποτελεσματικά ενάντια στην υγρασία, χωρίς να επηρεάζουν τις θερμομονωτικές ιδιότητες ή την ικανότητα διαπνοής του τοίχου. Τα σιλικονούχα χρώματα τα οποία είναι ανθεκτικά, υδατοπωθητικά, και με ικανότητες διαπνοής, είναι ειδικά κατάλληλα για την εφαρμογή σε τέτοιου είδους ορυκτού τύπου ανόργανα υλικά.
 
Copyright © 2011 - 2024 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957