Loading...
 Start Page

Προϊόντα

LASTOFLEX ST - ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΟ ΥΓΡΗΣ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ - ELASTOTET
Κλίκ για μεγέθυνση

Το LASTOFLEX ST είναι τελευταίας γενιάς υγρό, μονωτικό, επαλειπτικό, ενός συστατικού, (υγρή σιλικόνη) τελευταίας γενιάς, με βάση σιλανικές ρητίνες. Διαθέτει μόνιμη ελαστικότητα σε μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος και εξαιρετική αντοχή στη γήρανση (αντινοβολία UV, λιμνάζοντα). Εχει γρήγορο στέγνωμα (μπορεί να βρέξει σε 2 ώρες και να πατηθεί σε 3-4 ώρες μετά την εφαρμογή του). Απλώνεται εύκολα, χωρίς να σχηματίζει φυσαλίδες. Εχει μεγάλη περατότητα στους υδρατμούς.

Εφαρμογής Μονωτικού Σιλικόνης LASTOFLEX ST της ELASTOTET:

 

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΕΝΟΥ ΥΛΙΚΟΥ


• Εύκολη εφαρμογή με πινέλο, ρολό ή σπρέι (airless).
• Μακροχρόνια στεγανοποίηση και προστασία.
• Υψηλή αντοχή σε λιμνάζοντα νερά. Μηδενική προσρόφηση νερού. Δεν ξεφλουδίζει.
• Δημιουργεί μία μονολιθική μεμβράνη χωρίς αρμούς η οποία είναι 100% κολλητή στο υπόστρωμα. Ακόμα και εάν τραυματιστεί ή τρυπηθεί σημειακά, το νερό δεν εξαπλώνεται σε όλη την επιφάνεια του υποστρώματος και έτσι η μεμβράνη μπορεί εύκολα να επισκευαστεί μόνο τοπικά.
• Εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες : βροχή, παγετό, ηλιακή ακτινοβολία.
• Διατήρηση των ελαστικών ιδιοτήτων ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-40 OC).
• Εξαιρετική ικανότητα γεφύρωσης τριχοειδών αρμών ή ρωγμών.
• Εξαιρετική αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Η επιφάνεια της μεμβράνης δεν μαλακώνει ούτε γίνεται κολλώδης στις υψηλές θερμοκρασίες (+90 OC).
• Εξαιρετική πρόσφυση σε μεγάλη ποικιλία υποστρωμάτων (ξύλα, τούβλα, πλακάκια, σοβά, μέταλλα, πλαστικά) ακόμα και χωρίς αστάρι. Κολλάει και στον εαυτό του (μερεμετίζεται).
• Εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες όπως αντοχή σε εφελκυσμό, αντοχή στο σχίσιμο και αντοχή στην τριβή. Είναι κατάλληλο για κυκλοφορία πεζών.
• Είναι ατμοπερατό και δε δημιουργεί συμπύκνωση υδρατμών στο εσωτερικό μέρος των κατασκευών.
• Πολύ καλή αντοχή σε χημικά και καθαριστικά.
• Υψηλή ανακλαστικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας (για το προϊόν σε λευκή απόχρωση) και σημαντική μείωση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους των κατασκευών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
• Δεν εκλύει επιβλαβείς ουσίες μετά τον πλήρη πολυμερισμό του.
• Δεν κιτρινίζει και δεν κιμωλιώνεται. Δεν χρειάζεται κανενός είδους κάλυψη για την προστασία από την ακτινοβολία UV. Παρουσιάζει εξαίρετη αντοχή στη γήρανση.
• Δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας φυσαλίδων ακόμα και σε μεγάλα πάχη.


ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚA ΜΟΝΩΤΙΚΑ ΕΠΑΛΕΙΠΤΙΚΑ ΤΑΡΑΤΣΩΝ & ΔΑΠΕΔΩΝ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ 25 ΕΤΗ;

Με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία ETAG 005, τα στεγανοποιητικά προϊόντα για ταράτσες μπορούν να δοκιμαστούν και στη συνέχεια να λάβουν πιστοποίηση μέχρι και 25 έτη (κατηγορία W3). H πιστοποίηση για 25 έτη, δίνει ένα αναμενόμενο χρόνο ζωής του στεγανοποιητικού προϊόντος, περιγράφοντας όμως αναλυτικά τον τρόπο και το πάχος εφαρμογής του στεγανοποιητικού.
Δεν αποτελεί σε καμμία περίπτωση εγγύηση του παραγωγού για την επιτυχή εφαρμογή του προϊόντος, καθ’ όσον είναι αδύνατον για τον παραγωγό να ελένχει και να ρυθμίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η εφαρμογή του υλικού. Εγγύηση μπορεί να προσφέρει μόνο το εξειδικευμένο συνεργείο που αναλαμβάνει την τοποθέτηση.

2 ΤΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΑ ΣΤΕΓΑΝΟΠΙΗΤΙΚΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ;

Η στεγανοποίηση του δώματος γίνεται συνήθως είτε με επαλειφόμενα στεγανοποιητικά είτε με μεμβράνες (ασφαλτικές, PVC, κ.α.). Το βασικό πλεονέκτημα των επαλειφόμενων ελαστομερών στεγανοποιητικών είναι ότι είναι 100% κολλητά στο υπόστρωμα με αποτέλεσμα, ακόμα κι όταν δημιουργηθεί κάποια σημειακή αστοχία, η διαρροή του νερού περιορίζεται στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να εξαπλώνεται παντού. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα λύνεται εύκολα με την τοπική επισκευή του επαλειφόμενου στεγανοποιητικού.
Αντιθέτως, αν υπάρξει αστοχία στις μεμβράνες, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί το σημείο διαρροής και να επισκευαστεί τοπικά. Σε αυτή την περίπτωση, οδηγούμαστε συνήθως στην ολική αφαίρεση των μεμβρανών και στην εφαρμογή νέας στεγανοποίησης. Τα επαλειφόμενα στεγανοποιητικά επιπλέον, δεν απαιτούν εξειδικευμένα συνεργεία για την τοποθέτησή τους, εν αντιθέσει με τις μεμβράνες οι οποίες εφαρμόζονται μόνο από επαγγελματίες μονώσεων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος εφαρμογής.

3. ΤΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ LASTOFLEX ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΩΝ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΕΡΟ;

Τα επαλειφόμενα στεγανοποιητικά υλικά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες :
α) τα προϊόντα με βάση το νερό (ακρυλικά, υβριδικά ακρυλικά-πολυουρεθάνης, τσιμεντοειδή 2 συστατικών)
β) τα προϊόντα που στεγνώνουν με την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα (πολυουρεθανικά, σιλανικά)
γ) τα προϊόντα δύο συστατικών με 100% στερεά (πολυουρεθάνες, πολυουρίες).
Τα προϊόντα LASTOFLEX ανήκουν, ως επί το πλείστον, στην κατηγορία των επαλειφόμενων που στεγνώνουν με την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα. Τα κύρια πλεονεκτήματα των στεγανοποιητικών αυτής της κατηγορίας είναι ότι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αντοχή στο νερό (ακόμα και στο λιμνάζον) καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες (-40ºC).
Διαθέτουν επίσης πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες και εξαιρετική πρόσφυση στα συνήθη υποστρώματα. Τέλος μπορούν να εφαρμόζονται και να στεγνώνουν ικανοποιητικά ακόμα και σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.
Με βάση τα ανωτέρω, τα στεγανοποιητικά που στεγνώνουν με την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα, προσφέρονται για μόνιμες λύσεις στεγανοποίησης, ενώ ο αναμενόμενος χρόνος ζωής τους μπορεί και υπερβαίνει την 25ετία (βάσει πιστοποίησης).
Αντιθέτως τα στεγανοποιητικά με βάση το νερό, έχουν περιορισμένη αντοχή στο νερό (ιδίως στο λιμνάζον) και στις χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να ξεφλουδίζουν ή να σκάνε. Δεν μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε χειμωνιάτικο καιρό διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία εμποδίζουν την εξάτμιση του νερού που περιέχουν και κατ’ επέκταση το στέγνωμά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντοχή τους δεν υπερβαίνει τα 2-3 χρόνια, όπου μετά χρειάζονται ξανά πέρασμα.
Τέλος τα προϊόντα των 2 συστατικών με 100% στερεά δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή, λόγω της μεγαλύτερης δυσκολίας εφαρμογής τους (σε σχέση με τα ενός συστατικού) και του υψηλού κόστους τους. Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η μεγάλη ταχύτητα στεγνώματος, ακόμα και σε μεγάλα πάχη, οπότε προτιμώνται σε ειδικές εφαρμογές

4. ΠΟΙΟ LASTOFLEX ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ;

Η γκάμα Lastoflex είναι αρκετά μεγάλη για να καλύπτει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο βασικές κατηγορίες :
α) Αυτά που είναι κατάλληλα για έκθεση στην ακτινοβολία UV: Lastoflex-PU, Lastoflex-ST, Lastoflex-MS, Lastoflex-AT, Lastoflex-AR, Lastoflex-TR, Lastoflex-W.
β) Αυτά που είναι ακατάλληλα για απ’ ευθείας έκθεση στην ακτινοβολία UV: Lastoflex-PB 1k, Lastoflex-PB 2k, Lastoflex-TC.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που είναι κατάλληλα για έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι τα εξής :

Lastoflex-PU: Υψηλή μηχανική αντοχή, ανταγωνιστικό κόστος. Μειονέκτημα του η ελαφριά χρωματική αλλοίωση και η κιμωλίωση με την πάροδο του χρόνου.
Lastoflex-MS: Ιδιαίτερα υψηλή αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία, παραμένει λευκό, κολλάει απ’ ευθείας ακόμα και σε υγρά υποστρώματα.
Lastoflex-ST: Mέγιστη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία, μέγιστη υδροφοβία.
Lastoflex-AT: Προστατευτική τελική στρώση πάνω από το Lastoflex-PU. Χρωματική σταθερότητα, εξαφάνιση του προβλήματος της κιμωλίωσης.
Lastoflex-AR: Προστατευτική τελική στρώση πάνω από το Lastoflex-PU. Παρόμοια λειτουργία με το Lastoflex-AT, αλλά καταλληλότερο για εφαρμογές με αυξημένες απαιτήσεις βατότητας.
Lastoflex-TR: Διαφανές στεγανοποιητικό κατάλληλο για εφαρμογές όπου απαιτείται η διατήρηση της εμφάνισης του υποστρώματος (εφαρμογή κυρίως πάνω από πλακάκια).
Lastoflex-W: Εύχρηστη και απλή λύση στεγανοποίησης (προϊόν με βάση το νερό). Περιορισμένη αντοχή στο νερό και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Με βάση τα ανωτέρω, το Lastoflex-PU είναι μία, σχετικά, οικονομική λύση με μακροχρόνια αντοχή. Για μέγιστη αντοχή όμως προτείνεται η εφαρμογή ενός εκ των Lastoflex-ST, Lastoflex-MS ή Lastoflex-PU με πρόσθετη επικάλυψη από το Lastoflex-AT ή Lastoflex-AR.
Tα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που δεν είναι κατάλληλα για έκθεση στον ήλιο είναι τα εξής:

Lastoflex-PB 1k: Iδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος, εύκολη εφαρμογή.
Lastoflex-PB 2k: Εξαιρετική ελαστικότητα, κατάλληλο για ταχύτατο στέγνωμα σε μεγάλα πάχη.
Lastoflex-TC: Κατάλληλο για εφαρμογή σε κλειστούς χώρους (είναι ελεύθερο διαλυτών). Ταχύτατο στέγνωμα. Κατάλληλο για επαφή με πόσιμο νερό.

Mε βάση τα ανωτέρω το Lastoflex-PB 1k είναι ένα γενικής χρήσης στεγανοποιητικό, ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους και μακρόχρονης αντοχής, κατάλληλο για όλες τις εφαρμογές όπου το στεγανοποιητικό θα προστατευθεί από την έκθεση στον ήλιο.

5. ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΣΤΑΡΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ LASTOFLEX;

To αστάρωμα δεν είναι πάντα απαραίτητο κι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το είδος του υποστρώματος. Τα αστάρια χρησιμοποιούνται:
α) για να βελτιώσουν την πρόσφυση του στεγανοποιητικού σε ένα δεδομένο υπόστρωμα
β) για να ισχυροποιήσουν την επιφάνεια του υποστρώματος όταν αυτό είναι σαθρό και πορώδες.
Σε πολλές περιπτώσεις τα στεγανοποιητικά Lastoflex κολλάνε απ’ ευθείας στο υπόστρωμα, οπότε το αστάρι καθίσταται περιττό, ενώ σε άλλες ενδέχεται να είναι ακατάλληλο το αστάρι για χρήση σε κάποιο δεδομένο υπόστρωμα, οπότε να προκύψει αστοχία πρόσφυσης του ασταριού.
Τα περισσότερα αστάρια είναι κατάλληλα για πορώδη υποστρώματα (όπως μπετόν), αλλά πλήρως ακατάλληλα για χρήση σε μη-πορώδεις επιφάνειες, όπως στις περιπτώσεις όπου το υπόστρωμα είναι καλυμμένο με προϋπάρχοντα στεγανοποιητικά υλικά.
Γενικά θα πρέπει να ελέγχεται η συμβατότητα του ασταριού με το υπόστρωμα, ενώ τα Lastoflex θα πρέπει να συνδυάζονται με τα προτεινόμενα αστάρια της Elastotet. Συμβουλευτείτε τα τεχνικά φυλλάδια των προϊόντων με τις αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής. Ο συνδυασμός των Lastoflex με αστάρια άλλων εταιρειών ενδέχεται να οδηγήσει σε αστοχίες.

6. ΤΑ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ LASTOFLEX ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΡΑΙΩΣΗ;

Τα προϊόντα Lastoflex είναι έτοιμα προς χρήση, οπότε η αραίωσή τους δεν είναι απαραίτητη. Στις περιπώσεις όμως που επιθυμούμε μείωση του ιξώδους, είτε για να διευκολυνθεί (να γίνει πιο ξεκούραστο) το άπλωμα με ρολλό, είτε για να εφαρμοστεί με ψεκασμό airless, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα διαλυτικά που προτείνει ο παραγωγός για το κάθε Lastoflex.

7. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟ LASTOFLEX ΑΡΑΙΩΜΕΝΟ;

Η αραίωση του στεγανοποιητικού υλικού στο πρώτο χέρι, είναι μία καθιερωμένη τεχνική που εφαρμόζεται αντί ασταριού. Έχει τη λογική ότι το αραιωμένο προϊόν θα εμποτίσει καλύτερα το υπόστρωμα (εφ’ όσον πρόκειται για πορώδες υπόστρωμα) βοηθώντας στη συνέχεια την αγκύρωση του στεγανοποιητικού. Η Elastotet, χωρίς να θεωρεί ακατάλληλη την ανωτέρω τεχνική, προτείνει ως πιο ενδεδειγμένη λύση, τη χρήση των προδιαγεγραμμένων ασταριών Primer VL, Primer Epoxy W, και Primer W40.

8. ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ;
Η αραίωση του στεγανοποιητικού υλικού στο πρώτο χέρι, είναι μία καθιερωμένη τεχνική που εφαρμόζεται αντί ασταΈνα συνηθισμένο σφάλμα που κάνουν οι εφαρμοστές των επαλειφόμενων στεγανοποιητικών είναι να τα αντιμετωπίζουν σαν βαφές, λογαριάζοντας την κατανάλωση με βάση την καλυπτικότητα. Δηλαδή, η εφαρμοζόμενη ποσότητα που σκεπάζει/καλύπτει οπτικά το υπόστρωμα, είναι επαρκής για τη στεγανοποίηση μιας επιφάνειας. Αυτό μπορεί να ισχύει για τα χρώματα, δεν ισχύει όμως για τα στεγανοποιητικά.
Στα στεγανοποιητικά, η κατανάλωση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την απορροφητικότητα, την αδρότητα και την ανωμαλία του υποστρώματος. Το ενδεδειγμένο πάχος του στεγνωμένου φιλμ, θα πρέπει να είναι, κατ’ ελάχιστο, 1 mm περίπου. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει το στεγανοποιητικό να παρακολουθήσει τις συστολο-διαστολές του υποστρώματος στον ημερήσιο και ετήσιο κύκλο, καθώς και για να γεφυρώσει τις μικρο-ρωγμές που ενδέχεται να δημιουργηθούν.
Σε περιπτώσεις υποστρωμάτων που ενδέχεται να υποστούν μεγάλες ρηγματώσεις (τσιμεντοκονίες, αφρομπετόν), θα πρέπει το πάχος του στεγανοποιητικού να διπλασιαστεί και να χρησιμοποιηθεί και κατάλληλος οπλισμός (γεωύφασμα). Εάν δεχθούμε ως αποδεκτό πάχος στεγνωμένου φιλμ το 1 mm, τότε για να υπολογίσουμε την κατανάλωση σε κιλά, θα πρέπει να γνωρίζουμε την πυκνότητα (ειδικό βάρος) του υγρού στεγανοποιητικού καθώς και το ποσοστό των στερεών.
Έαν εφαρμόζαμε ένα στεγανοποιητικό υλικό με 100% στερεά και πυκνότητα 1 kg/lt σε μία λεία επιφάνεια, τότε για τη δημιουργία στεγνωμένου φιλμ πάχους 1 mm, θα είχαμε κατανάλωση 1 kg/m2. Στην πραγματικότητα όμως, τα περισσότερα επαλειπτικά στεγανοποιητικά έχουν πυκνότητα από 1,25 kg/lt έως 1,45 kg/lt και απώλεια όγκου (λόγω περιεκτικότητας σε διαλύτες ή νερό) από 15% έως 30%. Επίσης, σπανίως το υπόστρωμα είναι τέλεια λείο, με συνέπεια να αυξάνεται η κατανάλωση κατά 10% – 15% επιπλέον. Οπότε, η κατανάλωση για την επίτευξη στεγνωμένου πάχους 1 mm κυμαίνεται στα 1,2 – 1,5 lt/m2 ή 1,5 – 2,0 kg/m2.
Τέλος, όταν συγκρίνουμε διαφορετικά στεγανοποιητικά μεταξύ τους, θα πρέπει να κάνουμε προσεκτικούς υπολογισμούς, γιατί άλλα προϊόντα τιμολογούνται σε λίτρα και άλλα σε κιλά.

9. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΡΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ (ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ);

Το υλικό αραίωσης (είτε είναι διαλύτης είτε είναι νερό) αυξάνει τον όγκο του υγρού με αποτέλεσμα να βγάζουμε, με την ίδια ποσότητα στεγανοποιητικού, περισσότερα μέτρα ανά χέρι. Στην πραγματικότητα όμως, η συνολική κατανάλωση μένει ανεπηρέαστη, καθ’ όσον το υλικό αραίωσης θα εξατμιστεί κατά το στέγνωμα, αφήνοντας το ίδιο πάχος στεγνωμένου φιλμ με το αναραίωτο στεγανοποιητικό. Άρα, δεν έχει κανένα νόημα να αραιώνουμε το στεγανοποιητικό για να αυξήσουμε την απόδοση (να βγάλουμε περισσότερα μέτρα).

Φόρμα Ενδιαφέροντος

 
Copyright © 2011 - 2024 Χρώματα | Βερνίκια | Μονωτικά | Σφραγιστικά | Συγκολλητικά | Μιχόπουλος | από το 1957